Matsikoridon (Narcissus Tazetta)

Matsikoridon (Narcissus Tazetta)

Ματσικόριδον : Ένα ωραίο και εύοσμο αγριολούλουδο (https://www.bigcyprus.com.cy/el/article/matsikoridon-ena-oraio-kai-eyosmo-agrioloyloydo)

Σύμβολο της αγάπης, του νέου ξεκινήματος, της καλοτυχίας, αλλά συγχρόνως, ένεκα του μύθου του νάρκισσου, σύμβολο της ματαιοδοξίας και της εγωπάθειας, το ματσικόριδον ή αλλιώς το μιτσικόριδον αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο εύοσμα αγριολούλουδα της κυπριακής χλωρίδας.

Η επιστημονική ονομασία του ματσικόριδου είναι Νάρκισσος ο ταζέττιος- κυπελλοφόρος (Narcissus tazetta) και αποτελεί ένα από τα σαράντα περίπου είδη του φυτού αυτού που απαντώνται στην Ευρώπη, βόρεια και δυτική Ασία και βόρεια Αφρική. Το όνομα του προέρχεται από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Νάρκισσο και από την λατινική λέξη tazetta που σημαίνει μικρό κύπελλο, παραπέμποντας στο σχήμα της κίτρινης κορόνας του άνθους που μοιάζει με κύπελλο. Ο Νάρκισσος, που έδωσε και το όνομα του στο 5 εν λόγω λουλούδι, αποτέλεσε σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ένα νεαρό πολύ όμορφο άνδρα που είχε ερωτευτεί παράφορα το είδωλο του. Υποφέροντας από τον ανικανοποίητο έρωτα για τον εαυτό του οδηγείται σε κατάθλιψη και μαρασμό.

Οι θεοί λυπήθηκαν για την άσχημη κατάληξη του νεαρού και αποφάσισαν να τον μεταμορφώσουν σε ένα όμορφο αγριολούλουδο που φυτρώνει κάθε άνοιξη στις πηγές των ποταμών και των πηγών. O Νάρκισσος ο ταζέττιος (Ματσικόριδο) απαντάται κυρίως σε πεδινές περιοχές, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 περίπου μέτρα. Προτιμά τα βαριά και υγρά εδάφη, αλλά δεν αποκλείεται να το βρούμε και σε βραχώδεις περιοχές. Στην Κύπρο εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές του Ακάμα, του Κάβο Γκρέκο, της Κερύνειας, της Μόρφου, στους κάμπους της Μεσαορίας κ.α. Ανθίζει μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου και το ύψος του φθάνει μέχρι και τα 40 εκατοστά περίπου. Αποτελεί πολυετές ποώδες βολβώδες φυτό της οικογένειας των Αμαρυλλίδων που χαρακτηρίζεται από λευκά άνθη με το ανώτερο σημείο της στεφάνης να έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο.

Το ματσικόριδον ήταν γνωστό από αρχαιοτάτους χρόνους, με το να γίνεται αναφορά σε αυτό από τους αρχαίους συγγραφείς Θεόφραστο και Διοσκουρίδη. Ο τελευταίος μάλιστα κάνει λόγο για την παρασκευή ναρκίσσινου μύρου που πιστευόταν πως είχε φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με σύγχρονους μελετητές το άρωμα των ματσικόριδων είναι τόσο έντονο που είναι σχεδόν μεθυστικό. Μεγάλη ποσότητα ανθέων ματσικόριδου σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νάρκωση. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως το εύοσμο αυτό αγριολούλουδο περιέχει μια ουσία, τη γαλανθαμίνη, η οποία φέρεται να θεραπεύει την άνοια, ενώ από έρευνες που γίνονται στη Σκωτία γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον η ουσία αυτή μπορεί σε μεγαλύτερη ποσότητα να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μεγάλη απειλή για τα ματσικόριδα αποτελεί η συλλογή. Λόγω της ομορφιάς και του αρώματος τους είναι περιζήτητα στη συλλογή και στη διακόσμηση των ανθοδοχείων. Παρά λοιπόν να προβαίνουμε στην αλόγιστη αποκοπή τους θα ήταν προτιμότερο να εκδράμουμε στην εξοχή και να τα θαυμάζουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Ματσικόριδα μπορούν να φυτευτούν και στον κήπο. Λίγος ήλιος ή μια φωτεινή θέση στη σκιά είναι οι κατάλληλες θέσεις για το συγκεκριμένο φυτό, το οποίο είναι εύκολο στην καλλιέργεια και ως προς τη φροντίδα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Πρόσφατα στα πλαίσια των δράσεων του Akamas Project δημιουργήθηκε περιπατητική διαδρομή – κυκλικό μονοπάτι της φύσης επονομαζόμενο «Ματσικόριδο». Το μονοπάτι της φύσης, το οποίο δημιουργήθηκε στην κοινότητα των Πάνω Αρόδων σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, δίνει την ευκαιρία στους 6 περιπατητές να περάσουν μεταξύ άλλων και μέσα από ένα βιότοπο με Ματσικόριδα.

Retour en haut